Pixie sprider glädje och lugn i Gula Villan

Spelkonsolen Pixie har snabbt blivit populär bland hyresgästerna på Blomstervägens demenscentrum i Gislaved. Den gula ”lampan” sprider både glädje och lugn – samtidigt som den ger personalen välkommen avlastning.

Hyresgästerna i Gula Villan på Blomstervägens demenscentrum i Gislaved har fått ett nytt samtalsämne: den fantastiska gula lampan.

”Ja du må tro att den väckte stor uppståndelse när den kom!”, berättar Kristina Lindvall och tar en sipp från kaffekoppen innan hon rullar tillbaka en tennisboll till den ivrigt viftande hundvalpen mitt på kaffebordet.

Hundvalpen ser belåten ut och fångar bollen med munnen. Fikasällskapet Gun Johansson klappar den lilla hunden och berättar att den väcker minnen från förr:

”Jag hade en hund en gång i tiden”.

Sedan får det vara slut med småpratet. De båda damerna riktar sin fulla uppmärksamhet mot den glada lilla valpen på bordet. Leken fortsätter en lång stund, endast avbruten av påtår och ytterligare en skiva hembakt rulltårta.

Speciellt anpassad miljö

Miljön på Blomstervägen är speciellt anpassad för personer med demenssjukdom. Här finns 56 lägenheter för permanentboende, 10 platser för korttid/växelvård och utredning. Blomstervägen erbjuder även dagverksamhet med 8 platser. Många i vårdpersonalen har också utbildning på högskolenivå inom psykogeriatrik. Boendemiljön har utformats särskilt med tanke på demensrelaterade utmaningar och erbjuder stimulans för alla sinnen. De olika ”villorna”, namngivna med olika färger, omgärdas av härliga innergårdar med vacker växtlighet och överallt möts man av konst, färg och form samt genomtänkt uppbyggda små miljöer. Spa-avdelning med extra allt finns förstås också – inklusive bad, bastu och sandstrand. Det är inte konstigt att Pixie har hittat sin plats här.

            ”Vi har sedan tidigare en takmonterad Tovertafel. Tack vare Kampradstiftelsen och kommunens utvecklingsstrateg Ann-Helene Cederholm har vi sedan några veckor tillbaka även en Tovertafel Pixie permanent här i Gula Villan. Vi bestämde oss för att söka medel till en Pixie eftersom den är portabel och därmed kan användas både på enheterna och i lägenheterna, vilket vi tror är en stor fördel”, berättar Marie ”Mimmi” Svärd som är aktivitetssamordnare på Blomstervägens demenscentrum.

            Förutom Gulan Villans Pixie så finns det ytterligare ett exemplar i kommunen för utlåning mellan de olika verksamheterna, som Gislaveds kommun själv har köpt in.

Upplevelser för alla

Den flyttbara spelkonsolen Pixie har utvecklats för att vård och omsorg ska kunna erbjuda upplevelser till personer som inte kan ta sig till gemensamma aktiviteter, till exempel för att de är sängliggande. Personalen får därmed möjlighet att planera personcentrerade aktiviteter anpassade för omständigheterna. Interaktiva spel eller bilder samt musik som stimulerar och uppmuntrar till aktivitet – eller lugnar och ger en behaglig upplevelse, till exempel för den som är sängliggande. Spel och bilder kan projiceras på de flesta ytor: och anpassade spel finns för bord, vägg och tak. Pixie påminner mest om en golvlampa på hjul, med sin stora gula skärm. Tanken är att den ska fungera som vilken möbel som helst, utan att störa miljön med tekniska inslag. Den gula färgen gör den dock lätt för personalen att hitta samtidigt som den varma gula färgen väcker nyfikenhet.

Stöd även till personalen

Trots att man inte har haft sin Pixie så länge så har den redan kommit till flitig användning.

”Vi använder den för projicering både på bord och i taket inne i lägenheterna, framförallt hos boende med stor oro och ropbeteende. Där vi vill se om Pixie kan lindra. Just nu handlar det mycket om att hitta rätt spel för rätt situation eftersom det finns så många olika spel att välja på. Det ska bli intressant att prova lite mer hur Pixie fungerar i taket, till exempel vid läggdags”, säger Mimmi.  

På Blomstervägen utnyttjar man verkligen det faktum att Pixie är flyttbar och den används även i de gemensamma utrymmena. Som här, i samband med eftermiddagsfikat.

”Pixie är ett bra sätt att aktivera samtidigt som den ger avlastning för personalen. Under tiden som några av våra hyresgäster har en trivsam stund med spelet så kan personalen samtidigt stötta någon under fikat”, förklarar Mimmi.

  ”I vården är det tyvärr mindre personal på kvällar och helger. Ofta behövs två personal för att hjälpa någon i en lägenhet, och då blir de andra hyresgästerna själva i dagrummet. För att lindra oron då kan Pixie vara en räddande ängel!”

Hunden på bordet är otroligt populär.

”Det är ett lugnt spel där hyresgästerna hinner följa med rörelserna: klappa hunden och kasta bollen.”

Kristina Lindvall och Gun Johansson har fullt upp med att hålla den lilla valpen sysselsatt. Den här apparaten väckte stor uppståndelse när den kom, berättar Kristina.

Djupare utvärdering

Mimmi är tydlig med att man behöver använda Pixie mer innan det är möjligt att göra en större utvärdering. Men hon och hennes medarbetare märker redan skillnad.

”Våra boende behöver känna trygghet, närhet och mening med det de gör. Då ökar självkänslan. Många behöver ju att någon sitter bredvid hela tiden och där Pixie, att ha en hund att ta hand om, ge den tryggheten. Vi upplever att flera av hyresgästerna mår bättre och att särskilt en av dem har funnit mer ro.”

Mimmi har också noterat Pixies betydelse för det sociala.

”Det är så positivt att damerna kan samspela, prata lite med varandra och ha trevligt tillsammans. Ibland kanske en hyresgäst inte kan ha en dialog med någon annan på grund av tal- eller språksvårigheter – men med Pixie talar alla samma språk!”

       För personalen på Blomstervägen är det ett vinnande koncept att Pixie är flyttbar eftersom fler då kan ha glädje av den.

”Den är lättillgänglig och lätt att använda. Att vi har Pixie i en villa innebär också att närstående kan prova den när de är på besök. En rolig och givande aktivitet som också lockar barnbarnsbarn att spela med sin ’gammelfarfar’. Det är mycket nyfikenhet och glädje kring Pixie!”

Marie ”Mimmi” Svärd är aktivitetssamordnare på Gula Villan och ser Pixie som ett mångsidigt sätt att aktivera, eller erbjuda lugn och ro, till hyresgästerna. Individuellt eller i en mindre grupp, som här vid fikastunden.

Areej Almossili Ghanam serverar kaffe och rulltårta till Gula Villans boende, under tiden som några av fikagästerna underhåller sig med Pixie.

FAKTA TOVERTAFEL PIXIE:

Tovertafel är ett holländskt koncept som syftar till att ge stöd för personer som drabbats av demens. Tovertafel-konceptet har utvecklats sedan 2015 och grundas på studier ute i verksamheterna. Spelutvecklingen utförs i ”co-design” där utvärdering sker tillsammans med verksamheter inom vård och omsorg för att kvaliteten på spelen ska möta utmaningar som ibland kan vara svårt även för personalen att tolka. Spelen ger stöd för slutanvändaren och gör det enklare för personalen att hitta en passande aktivitet ”här och nu”. Till exempel för att avleda oro, ge stöd genom social samvaro eller fysik aktivitet. GoesArt arbetar tillsammans med utvecklingsbolaget Tover för att lyfta olika behov och förbättra för personer med kognitiva utmaningar.

Pixie är ett komplement till sin större kollega Tovertafel och är uppskattad för att den erbjuder avlastning för personalen och kvalitet för slutanvändaren. Även somatisk omvårdnad har tillfällen då det är svårt att genomföra gemensamma aktiviteter och man istället behöver anpassa för hyresgästen i den egna bostaden i verksamheten. Att erbjuda avkoppling eller aktivitet med olika förutsättningar ger friheten för verksamheten att individanpassa. Pixies spel finns i fyra olika nivåer där nivå 1 är sinnesstimulering.