Nu implementerar Gislaveds kommun inmuRELAX på samtliga vård- och omsorgsboenden. Investeringen har möjliggjorts genom ett bidrag från Familjen Kamprads stiftelse. ”Vårt mål är att skapa livskvalitet för våra boende genom att minska ångest och stress hos äldre med hjälp av sensorisk stimulering. Vi hoppas också kunna hitta alternativ till insättning av medicin”, säger Ann-Helene Cederholm som är utvecklingsstrateg i Gislaveds kommun.
Allt började när Ann-Helene Cederholm besökte GoesArts monter på Vitalis-mässan för två år sedan. ”Jag fastnade för inmuRELAX direkt och tilltalades av tanken att man kan minska ångest och stress och bidra till bättre sömn hos äldre genom sensorisk stimulering”, berättar Ann-Helene.
Att forskningen har visat att sensorisk stimulering kan minska behovet av psykofarmaka för personer med kognitiv svikt, väckte också hennes intresse. ”Det som tilltalar mig med inmuRELAX är att formen är neutral och att musiken är specialkomponerad utifrån de här personernas behov.”
Ann-Helene Cederholm är utvecklingsstrateg i Gislaveds kommun och initiativtagare till projektet.
Stöd från Familjen Kamprad
Ann-Helene drog därför i gång projektet ”Minska ångest och stress hos äldre med sensorisk stimulering” med målet att hitta alternativ till insättning av medicin och minska ensamhet hos äldre. Hon valde att söka medel från Familjen Kamprads stiftelse som beviljade 260 000 kronor till projektet. Sammanlagt är det åtta verksamheter som har fått varsitt aktivitets-set innehållande fyra inmuRELAX med laddbox. Samtliga boenden har hyresgäster med demenssjukdom men projektet siktar brett och kuddarna är även tillgängliga för hyresgäster med andra kognitionsutmaningar eller seniorer som behöver trygghet i vardagen.
Utbildning för personalen
När man som i Gislaveds kommun satsar brett och beställer ett större antal inmu-kuddar ingår alltid en utbildning för verksamhetens personal. I det här fallet är det GoesArts Malin Wahlberg som har utbildat medarbetarna på samtliga boenden.
”Tanken är att verksamheterna ska få bra stöd kring hur kuddarna kan användas och hur de fungerar rent tekniskt, så att de kan arbeta metodiskt och nå resultat”, förklarar Malin som även visar anpassade övningar för hur kudden kan användas för att stötta och avleda vid oro.
GoesArts Malin Wahlberg har utbildat personalen vid Gislaveds vård- och omsorgsboenden i hur man använder inmuRELAX med fokus på att dämpa oro och ångest i samband med demens. Men även personal från LSS-verksamhet var intresserad av möjligheterna med inmuRELAX. Här demonstrerar Malin de tekniska funktionerna för Maria Wahlstedt.
Bredd som ger effekt
Marie Svärd, aktivitetsansvarig på Blomstervägens vårdboende, är mycket glad över inmu-kuddarna, och tycker att utbildningen ger en perfekt start.
”Det är viktigt att man kan hjälpmedlet och att man börjar testa – annars blir det ingen utveckling. Den här satsningen är bra eftersom den är så bred. Nu finns kuddarna tillgängliga och alla vet om att de finns och hur de ska användas. Köper man en enstaka produkt för att man tror att en viss person ska ha nytta av den så är det lätt hänt att den inte används och blir liggandes.”
Men Marie och hennes kollegor är också tydliga med att någon bör ha ansvar, följer upp och ser till att kuddarna gör nytta.
”Sedan var det inspirerande att höra Malins olika tips. Att man, förutsatt att man skyddar kudden, kan använda den som ett lugnande inslag i samband med dusch och hygien var en ny idé som vi absolut kommer att testa”, säger Marie.
Bra med en anpassad utbildning så att hjälpmedlen inte blir liggande, tycker Marie Svärd, Nora Jacobsson och Sefkie Rahmani på Blomstervägens vård- och omsorgsboende.
”För alla med oro”
Pirjo Henriksson arbetar på Vitsippans vårdboende, finska enheten, och har lång erfarenhet från demensvården. Hon ser fram emot att använda inmuRELAX i den dagliga verksamheten.
”Jag tror framför allt att den kommer att hjälpa vissa personer som är oroliga, har vandringsbeteende eller svårt att somna.”
Ann-Helene Cederholm passade också på att själv vara med på utbildningen:
”Det är fantastiskt roligt att våra inmu-kuddar äntligen är på plats och jag hoppas att de ska bli väl använda och bidra till en bättre vardag med lugn och ro för våra hyresgäster. Sedan brukar ju en harmonisk miljö smitta av sig, med lugnare stunder hoppas jag att också vår personal får det lite lättare.”
Den anpassade utbildningen ska nu omsättas i praktiken.
”Vi planerar att följa upp effekten av inmu-satsningen inom ett år, i samband med vårt arbete inom BPSD”, säger Ann-Helene Cederholm.
Pirjo Henriksson och Ifeta Hadzic arbetar på Vitsippans vårdboende. De tror att flera av deras hyresgäster med orosrelaterad problematik kommer att ha stor nytta av inmuRELAX.
Tack vare bidraget från Familjen Kamprads stiftelse har samtliga åtta vård och omsorgsboenden i Gislaveds kommun fått ett aktivitets-set med inmuRELAX. Marie Svärd och hennes medarbetare på Blomstervägens vård-och omsorgsboende ser fram emot att börja använda kuddarna omgående.