”När ballerinan lockar fram ett leende hos den som inte kan prata – det är guld värt!” Åsa Evernäs, specialistundersköterska inom demens och demenssamordnare i Tranås kommun, delar med sig av sina bästa tips på hur du aktiverar med Tovertafel.
Hur kom det sig att ni installerade Tovertafel?
”Vi brukar delta i ett länsnätverk och där mötte vi kollegor från Skillingaryd och Värnamo som pratade om Tovertafel och tyckte att den var jättebra. Jag hade aldrig hört talas om Tovertafel då, men blev nyfiken och tog reda på mer. Vi satte upp Tovertafel på önskelistan för våra särskilda boenden, men på grund av besparingstider så kunde det inte prioriteras. Men till slut hittade vi en bra lösning; vi sökte medel via Ingvar Kamprads fond, och tillsammans med statsbidrag kunde vi köpa in fem Tovertafel, ett till varje boende.”
Nu har ni också testat Tovertafel 2?
”Ja, vi har ju varit jättenöjda med Tovertafel och var nyfikna på den nya versionen. Och jag måste säga att den är super med många variationsmöjligheter och nivåer. Det är hög funktion på de nya spelen med ett bredare spektrum för olika målgrupper med både lättare och svårare spel. Tovertafel 2 har vi valt att installera på Berget /Seniorcentralen som är ett vanligt serviceboende. Det fungerar som en träffpunkt för de tre dagverksamheterna, hyresgästerna på seniorboendet samt för allmänheten. På Seniorcentralen har vi många olika dagliga arrangemang på programmet och Tovertafel 2 används ofta. Vi har bland annat haft Prova på-spelstunder för våra hyresgäster på serviceboendet. Vårt framtida önskemål är att kunna investera och uppgradera de Tovertafel som idag finns på särskilt boende till version 2.
Hur jobbar ni med Tovertafel?
”Eftersom vi har en på varje boende har vi valt att ha dem fast monterade, vi tyckte att det kändes bäst att personalen inte skulle lyfta runt den. För att hålla uppe aktiviteten har vi utsett en/flera ambassadör per avdelning på boendena och även personalen på dagverksamheterna och seniorcentralen fungerar som ambassadörer. Sedan har vi ett gemensamt samarbetsforum på webben i Tranås kommun. På denna har vi en sida som jag ansvarar för. Jag lägger ut information om spelet och nya uppdateringar – uppdateringarna sköts av våra vaktmästare så att det blir enhetligt gjort på alla ställen – och så delar vi med oss av hur och när vi har spelat, tips och råd.”
Vad upplever ni att Tovertafel bidrar med för dem som spelar?
”Det absolut viktigaste är att de allra flesta kan delta på ett eller annat sätt, även om man har olika nedsatta förmågor. Om du har svårt att röra dig så kan du fortfarande sitta med och titta och lyssna och vara delaktig. Jag som jobbar med kognitiv svikt kan bli väldigt rörd när jag ser hur fågelkvitter lockar fram en reaktion. Det finns inget krav på prestation i spelen, det handlar bara om att vara med och ha roligt. Det tycker jag är härligt! I vår verksamhet är det inte så att vi har bestämt att varje måndag klockan fem så spelar vi Tovertafel. Istället försöker vi hitta en förståelse för vad spelet kan bidra med i vardagen. Man behöver inte sitta i en timma, det kan räcka med fem minuter för att bryta ett mönster eller beteende eller för att få igång motoriken igen. Vi har en dam i verksamheten som har rörelseproblematik och afasi, hon kan alltså inte prata, men när ballerinan kom dansande så sprack hon upp i ett leende. Ett sådant leende är guld värt!”
Dina bästa tips till andra Tovertafel-entusiaster?
”Använd hjälpmedel som förstärker upplevelsen ännu mer! Sätt en putstrasa i handen på spelarna när ni ska putsa bestick, en diskborste till disken, en mindre borste till löven eller en målarpensel till konstverket. Vi har bland annat köpt in en mjuk duk i blå sammet som vi lägger på bordet och som fiskarna kan simma på. Det ger en taktil upplevelse. Den andra sidan är brun: perfekt att samla höstlöv på. Det är bara fantasin som sätter gränserna!”